keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Ja Sambian uutisista hyvää iltaa!


Tässä uutisia viimeisen viikon ajalta paikallisista sanomalehdistä The Post, Daily Mail ja Daily Nation. The Post taitaa olla suurin lehti, mutta erään taksikuskin mukaan Postiin ei ole enää luottamista. Taksikuski kannattaa Daily Nationia. Itse en vielä tiedä, onko suosikkini yksinkertainen, mutta helppolukuinen Daily Nation, vai hankalan suuri Daily Mail.

Malawissa kampanjoidaan leskien ”puhdistus”-traditiota vastaan. Aviomiehen kuollessa on perinteisesti lesken täytynyt harrastaa seksiä jonkun uuden miehen kanssa, tai vainajan haamu seuraisi häntä loppuelämän ajan. Epätoivoiset lesket pelkäävät vainoavaa haamua, ja turvautuvat virallisiin ”puhdistajiin”, miehiin, jotka maksusta makaavat leskien kanssa. ”Puhdistuminen” on kuitenkin kaukana puhtaudesta: usein ”puhdistajat” ovat HIV-posiiivisia. ”Puhdistaja” on lisäksi superkallis, jopa 50 dollaria, eli jopa muutaman kuukauden tienestit köyhille naisille. Tämä traditio koskee tietenkin vain leskivaimoja. Leskimiehet jatkakoot omaa elämäänsä.

Krokotiili söi 21-vuotiaan miehen Lake Kariban alueella. Miehen palasia etsitään edelleen, krokotiili ei siis nielaissut miestä kokonaan.

20 miesopettajaa on irtisanottu Sambiassa aikavälillä syyskuu – maaliskuu. Jokainen miehistä oli saattanut nuoren tyttöoppilaansa raskaaksi. Miehet olivat houkutelleet tyttöjä seksiin paremmilla koenumeroilla ja koulumenestyksellä. Kieltäytymisestä olisi seurannut numeroiden laskua. Eräs tyttö oli kertonut, ettei päässyt helppoa koetta läpi, vaikka vastasi oikein, koska oli kieltäytynyt lähtemästä ulos opettajansa kanssa.

Homoliittoja vastustetaan jyrkästi. EU on antamassa 100 000 – 200 000 euroa kansalaisjärjestöille, jotka tekevät projekteja homojen, lesbojen, bi- ja transseksuaalien sekä vankien kanssa. Pääkirjoituksessa käsketään vihaisesti EU:ta pitämään näppinsä erossa asiasta, ja jakamaan rahaa johonkin oikeasti tärkeään. ”Ehkä se on joku valkoisten juttu, mutta tänne se ei kuulu. Sitä ei ole meidän perinteissä, ja se on Raamatun vastaista.”

Suosittu artisti Dandy Cactus joutui puoleksi vuodeksi linnaan 14 gramman
hasiksen hallussapidosta. Tuomio olisi ollut kovempi, mutta Dandyn 6 adoptiolasta hellyttivät tuomarin.

Twilight-tähti Kristen Stewart sai jonkun palkinnon Jenkeissä.
Kuvan nainen ei liity tapaukseen.

Tässä olivat Sambian uutiset tällä erää. Kiitos ja hyvää illan jatkoa!
(kuva: Jaakko Kukkonen)

- uutistoimittajat Kake ja Make

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti