torstai 28. maaliskuuta 2013

Seksuaalisuuden portaat -työpajoista.


Kuvittele 2,5 x 4 metriä kokonen luokkahuone, jossa on 35 9-15 –vuotiasta oppilasta sekä kaksi teatteri-ilmaisun ohjaajaa pitämässä draamatyöpajaa seksuaalisuudesta. Voi kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se on. Tai oli eilen.

Seksuaalisuuden portaat on Opetushallituksen julkasema yheksän porthan malli siitä, miten puhua lapsille ja nuorille seksistä. Sielä on paljon itsetunnosta, rakkaudesta, tunteista, murrosiästä ja muista asioista, joita ihminen käy läpi kasvaessaan aikuiseksi ja seksuaalisesti aktiiviseksi henkilöksi.

Nelosluokkalaiset piirtämässä.
Mahtavasti olhan saatu luotua toiminnalliseksi draamaksi Seksuaalisuuden portaat. 1.-2. –luokkalaisille piethin työpajat tiistaina. Ne oli aika pitkälti samanlaiset. Aiheena meillä oli ”tytöt ja pojat”. Käytiin läpi tyttöjen ja poikien eroja, jokaisen oma privaattialue (uimapukumalli) ja kehon kaikki osat. Hieno leikki, jonka Maija keksi ja Kaisuli autto vähä jalostamisessa, käy läpi rytmin avulla kaikki kehon osat. ”This is my body! It’s a good body! … This is my peepee! It’s a good peepee! This is my pussy! It’s a good pussy!” Ja niin edelleen. Hirveästihän nuo pussy ja peepee naurattaa lapsia, mutta totta on, että pojilla se peepee roikkuu jalkojen välissä ja tytöillä pussy. Meillä on myös kaikissa työpajoissa ollu mukana Miken ja Gracen tarina, jossa ne ensin on lapsuudenkavereita, sitte ne ei leiki, sitte ne on salaisesti ihastuneita, sitte ne kertoo ihastuksensa kaverille, sitte ne kertoo ihastuksensa toisilleen, sitte Mike onki ihastunu Jenniferiin ja sitte Grace pettyy ja sitte ne kasvaa ja alkaa hellustamhan ja pittää toisiihan käestä ja pussailee ja sitte ne on aikusia ja mennee naimisiin ja sitte ne tekkee lapsen ja perustaa perheen. ”I will plant my baby seeds into Grace and then our seeds melts together and together they become a baby. First baby is very small and after nine months it’ll grow up to be a real baby.” Jokaisella kerralla Mike ja Grace kysyi yleisöltä, mikä lapsen nimi voisi olla. Suurimmalla osasta kertoja se oli tyttö. Tyttövauvan nimet: Natasha (joku afrikkalainen nimi, jota ei muisteta, alko T:llä) Sharon, Catherine Nancy Carita, Alice Jane Abigail, Anna Rafaella Monde & Caren Bianca Florence. Ainoan poikavauvan nimi: Ted Mike Moses. Hienot nimet tuli joka kerralla lapselle. Kaikki ryhmät oli lapsesta aivan mielettömän innoishan! Siis uskomaton jännitys joka kerta, ko Grace lähti sairaalaan ja tuli sieltä pienen nyytin kans. Ja hirvittävästi olis lapselle tullu aina nimiä, mutta oli pakko rajottaa tuohon kolhmen, ettei tule Peppi Lotta Sikuriina Rullakartiina Ephraimin tytär Pitkätossuja. Lopuksi piirrethin oma kuva. Värikynät ja paperit on ehkä hitein juttu, mitä niillä voi koulussa olla. Tappelut värikynistä oli kans aika hurjia. Mutta mitäpä sitä muutakhan oottaa, jos opettaja uhkailee keppi käessä läpi tunnin pieksävänsä jokaisen, joka vähänki päästää ylimäärästä ääntä luokassa.

Private area of girls and boys. Uimapukumalli.
3.-4. –luokkalaisten työpajojen aihe oli ”tytöt, pojat ja kasvaminen”. Samat hommat käythin niitten kans, ko ykkösille ja kakkosillekki. Lisänä kysythin niitten mielipiteitä aiheeseen liittymistä väittämistä ja kerrothin murrosiän muutoksista. Kaikesta, mitä kehossa tapahtuu ja mitä ehkä päässä tapahtuu. Kuukautiset, siemensyöksyt, karvat ja hiki. Tässä pääpointit. Mike ja Grace oli hyviä esimerkkejä 13-vuotiaina, ko kerrothin niille, mitä niille tullee tapahtumhan. Hyvin on oppilhat ottanhe vasthan asioita, ja aina, ko olhan kysytty, mitä ne on oppinu, ne on muistanu tosi hyvin mm. sen, ettei kukhan saa koskea minun uimapukualueeseen, jos en ite sitä halua. Mieletön voima tuli lapsista, ko harjotelthin yhessä, miten sanothan NO!! Hieno NO-kuoro syntyi luokassa. Ja vielä hienommin vielä kaikuu niissä kiviseinissä. Nelosten ja kolmosten kans piirustustehtävä oli ”mikä on hyvää minussa ja missä minä olen hyvä”. Monia vesihanoja tuli piirrustukshin mukhan. Niitä ihmettelimmä kovin. Hyvä juomaan? Hyvä tiskaahman? Tykkään vedestä? Hurjaa on se, että ko tahoima, että kaikki kirjottaa nimensä piirustukshen, suurin osa katto vihostaan, miten oma nimi kirjotethan. Nelosluokkalaisistakin.

Valmiit piirrustukset. Huomaa luokan koko!
5.-, 6.- ja 7.-luokkalaisille piethin sitte työpajat aiheesta ”teini-ikä, rakkaus ja seksi”, paitsi vitosluokkalaisille oli ”teini-ikä, rakkaus ja vähän seksistä”. Miken ja Gracen tarinaan lisättiin pätkiä, jossa kerrothin seksin kolmesta kerroksesta (järki, tunne ja biologia). Maijan piirtämät alastomat afrikkalaisteinit herätti kans tosi paljon hilpeyttä luokassa. Mutta hyvin jäi tyypeille päähän ”SENSE, FEELING AND BIOLOGY”. Ja se, että ne pittää kaikkien olla sitä mieltä, että on valmis sekstailemhan ennen ko alottaa kyseisen toiminnan. Tiiä häntä, mitä todellisuudessa tapahtuu silti… Itsetyydytyksestä kerrothin sen jälkhen, ko Mike ja Grace vuoroillaan kertoivat haaveilevansa toisistaan. Sanoima, että se on hyväksi ja parasta ja turvallisinta, koska runkatessa ei voi tulla raskhaksi eikä saaha tauteja. Sehän on siis just parasta, mitä 13-vuotiihana voi harrastaa! Näitten kans piirrethin minä itse kymmenen vuoden päästä. Lopussa oli tarkotus jakkaa 6.-7. –luokkalaisille kortsuja (tyhjennethin eilen kaupan varasto ja kassatäti vähän ihmetteli, mihin mzungut voi viistoista pakettia ((45 kpl)) kortsuja tarvia). Mike ja Grace olivat tässä tarinassa 18-vuotiaita ja aikoivat kokeilla seksiä. Ne keskusteli aiheesta, kävi testeissä ja klinikalla opetethin, miten kortsu asetethan paikalhen (me mietimä kovasti, pittääkö esinahasta mainita, ko suurin osa, ellei kaikki, on ympärileikattuja. Ei mainittu). Sitte Mike halus myös opettaa Gracelle, jotta seki oppii (jotta yleisöki näkkee) ja näin oli taas Kaisuli sielä oppilhaitten eessä äitinsä jalanjäljissä kortsu sormissaan. Mutta siis.. tarkotus oli antaa jokaiselle kortsu kotia, että voivat harjotella. Siinä kortsunjakotilaisuudessa sitten koulun pääopettaja, Clement, ilmoitti meille, että älkää antako niitä! Kumma, ettei maininnu asiasta aamulla. Perusteluna se, että ”oppilaitten vanhemmat pieksää ne, jos saa selville, että koulusta on annettu kortsuja” ja se, että ”kortsujen antaminen tarkottaa sitä, että nyt ne kaikki mennee paneskelhen toisiihan”. Vaikka me olhan koko työpaja painotettu: ”OOTA, ETTÄ KASVAT AIKUSEKSI. OOTA, ETTÄ LÖYVÄT JONKU, JOTA RAKASTAT TOSI PALJON. OOTA, ETTÄ OLET VARMASTI VALMIS JÄRJEN, TUNTHEN JA BIOLOGIAN TASOLLA.” Eipä sitte annettu kortsuja oppilhaille. Sielä ne makkaa tällä hetkellä meän kaheksan hengen dormissa sängyllä. Lopulta se kuitenki meni niin, että ne jokka halus, sai ottaa. Mutta totta kai niille sitte naureskelthin. Ko ajatus oli, että kaikki saa ja kaikki on samalla viivalla…. Ja sitä paitsi! Ne paneskellee joka tapauksessa. Eikö silloin ole parempi, että niillä on jotaki, jolla suojata ittensä! prkl.

Grace taitaa kohta synnyttää.
Tosi kiinnostava aihe on tämä. Ongelmia, joita olhan mietitty: rohkaseeko tämä seksiin liian nuorena enemmän kuin pidättäytymään? Paikallinen seksivalistus varottelee vaaroista ja käskee pidättäytymään eikä se kyllä missään nimessä toimi, kerta kaikki harrastaa seksiä joka tapauksessa. Kortsuja ei uskalleta hakea klinikalta, vaikka sais ilmaseksi, koska sielä on aina joku vanhempien tuttu, joka juoruaa ”sinun tyttö se sielä niitä kortsuja vain haki. hyi sitä.” Ja se, mikä olis pitäny ajatella ehkä jo alussa: annethan seksuaalisuuden portaiden koulutusta vanhemmille ja opettajille. Eihän sitä tiiä, miten hyvin se menis perille, ko vanhat tavat on jo niin syvällä perinteissä, mutta voishan sitä koittaa. Sieltä se suurin vaikutus lapsiin ja nuoriin kuitenki tullee eikä random-mzunguilta, jota käy yhen työpajan pitämässä ja häipyy sitte pois. Ens projektissa sitte.

Mutta hyvin on menny ja toivottavasti jotaki jääny miehlenki. Ja yllättävän hyvin saathin lopulta nuo Seksuaalisuuden porthat osalliseksi meän työpajoja.


4 kommenttia:

  1. Wau =) hienosti oletta homman hoitanhet! Ja totta, vanhemmille ja opettajille olis kannattanu puhua portaista. Vaikka ne tavat ovat syvällä tai ehkä just siksi, ettei omille lapsille käy niin kuin itselle on käyny. Mutta jokantapauksessa onnittelut upeasti hoidetusta valistustyöstä. Ja nöyrä kiitos, että seksuaalisuuden portaat ovat päässeet osaksi projektianne =) t. Kaisulin äiti ;-)

    VastaaPoista
  2. Olette te kyllä tosi rohkeita. Hieno lukea noista teidän työpajoista. Teette kyllä tosi tärkeää työtä ja täysilla. Syvälle juurtuneita käsityksiä ja tapoja on vaikea muuttaa, mutta eivät ne muutu jos ei edes yritä. Teidän oma innostuneisuus tarttuu varmasti noihin lapsiin ja nuoriin ja saa heidät ajattelemaan ja jonkun ehkä muuttamaan käytöstapojaan.- Kaitsu -

    VastaaPoista
  3. Hei mimmit! Sori kun kesti vastaaminen, meidän kukkulalla toi netti on joskus hieman pätkiväinen. Hienoo duunii teette siellä! Mutta siitä Tansaniasta! Me ollaan lähdössä Mwanzaan tiistaina ja sitten reissataan Dariin ja sieltä sitten Zanzibarille aurinkokylvettämään my body, it is a good bodya. Ollaan kehissä joku kolme viikkoa. Mun sähköposti on vilma.vuorio@gmail.com, laittakaa linkkiä jos ootte maisemissa samoissa paikoissa samoihin aikoihin. :) Hyvää mieltä!

    Alma ja Talla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa!! Me tullaan sinne kans tässä huhtikuun puolivälissä. Ehottomasti treffataan! :)

      terveisin
      maija ja kaisuli

      Poista