keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Tehän me töitäki!

Onpa taas työnteko maistunu. Tällä viikolla kaks esitystä eessä. Ensmäinen perjantaiaamuna ja toinen lauvantaina. Perjantaina VIHDOIN JA VIIMEIN päästään esittämään kuusi viikkoa sitten luomamme Forum-teatteriesitys ryhmäpaineesta ja seksistä. (Kati, mie selostan forum-teatterista sitte kesällä, että mitä se tarkottaa.) Sitä olhanki jo ootettu aika kauvan. No, mutta viimein päästään (koputan puuta) perjantaina. Kohderyhmänä 12-18 –vuotiaat nuoret. Tarinassa Jack on rakastunu Trishiaan ja sen kaverit yllyttää niitä menemään sänkyyn yhessä. Trishia kieltäytyy kortsusta ja Jack saa kupan. Sitte sen kaverit jättää sen ja haukkuu sitä tyhmäksi "Mehän annoimma sulle kondomia! Sitä ruukathan käyttää, ääliö!" ja Trishia kans kieltää kaiken ja haukkuu Jackia. Onneksi kyseessä on forum-teatteri, jolloin voimme pyrkiä muuttamaan ihmisten valintoja. Vaikeus on vain siinä, että ratkaisuksi ei kelpaa se, että "Jack, älä sitten paneskele sitä", koska Jack on oikeasti todella rakastunut ja nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä Trishian kanssa pidemälle. Saa nähä, miten nuoriso Jackia opastaa toimimaan toisin. Jännää.


Oikealla Trishia ja Jack flirttaillen tanssii.

Lauvantaina taas menemä esittämhän saman ikäselle yleisölle näytelmää vastuullisesa seksikäyttäytymisestä, joka olhan tehty yhessä Barefeet Theatren Children’s Councilin (vähänniinkö nuorisovaltuusto) kanssa. Noin alle 18-vuotiaita kaikki ryhmäläiset. Ongelmia on niittenki kans ollu. Välillä tullee vähä liikaaki tuo teini-ikä / murrosikä esille työpajojen aikana, mutta olhan me silti saatu tosi hyvä esitys, vaikka ite sanonki. Ja välillä on ollu todella innostavaa niitten kans. Meiläki mielialat heittelee, ko murrosikäsellä konsanhan. Esitys on siis tehty devising-menetelmällä hyvin lyhyessä ajassa: viis kertaa, kolme tuntia kerralla, aina ei ees sitä. Eli aika hyvin on menny. :D Devising tarkottaa siis sitä, että lähetään yhessä ryhmän kans luomaan esitystä aiheen kautta. Meillä ei ollu käsikirjotusta tai mithän, annethin vain erilaisia tehtäviä porukalle ja ne on sitte tehny ite kohtaukset, tanssit, laulut ja runot. Niitä olema met sitte vähä ohejistanu ja hionu. Aika jännää, miten täälä Afrikan mantereella kaikki tämmöset onnistuu niin lyhyessä ajassa. En vois ikinä kuvitella Suomessa tekeväni devising-esitystä viiessä päivässä. Mutta nämä nuoret, kaikesta murrosikäisten murroksista huolimatta, ovatki tosi lahjakkaita, luovia ja taitavia!


A-A-A-A-ABSTINENCE!

Esityksessä nähdään mm. lauluja, tansseja, tanssibattle, sloganeita ja kaikkea hienoa! Yksi henkilökohtaisista suosikeistani on silti ”Abstinence-tanssi”. Siinä tytöt ja pojat laulaa ja tanssii ja kehottaa pidättäytymään seksistä, menemään testeihin, käyttämään kortsua ja harrastamaan seksiä oikeaan aikaan. ABSTINENCE! ELICHE! (<-- Tosi jees!), CONDOMISE! ELICHE! aaaaAAA POINT!! Esityksessä on eräs kohtaus, jossa kaverukset tapaavat pitkästä aikaa ja lähtee pokailemaan muijia. Sitte toinen niistä panee nuoren koulutytön paksuksi ja se toinen kaveri suuttuu sille. Sitte tämä kaveri, joka suuttu, opettaa yleisölle, miten kortsu laitetaan paikoilleen. Ettei yleisössä tehtäis samoja virheitä, ko tämän tyhmä kaveri teki. Sitte saathin eräältä Barefeetin jäseneltä palautetta, että se saattaa traumatisoida 12-vuotiasta, jos se näkee lavalla kortsun ja kuulee sanan ”penis”. Vois tietty kuvitella, että 12-vuotias traumatisoituu enemmän synnyttämisestä kuin kondomin näkemisestä, sanoo Maija. Maija sanoo myös: ”Muista hehkuttaa sinne, kuinka mielettömiä tansseja ja lauluja ne on tehny!” Mie muistan. :D Ne on tehny aivan mielettömän ihania tansseja ja lauluja kohtauksia, ja kuten jo sanoin, nämä nuoret on todella taitavia. HAVE SEX AT THE RIGHT TIME! I SAID: HAVE SEX AT THE RIGHT TIME!! Yksi hienoimmista lauluista ikinä, on Gracen tekemä laulu, joka on nyt opetettu muille ja ne laulaa sen moniäänisenä kuorona. ”Be careful, be careful, HIV and Aids is real.”

Ens viikonlopuksi pääsemmä Nooran tykö yöksi. Sillä on sikaiso talo ja uima-allas ja meijät. :) Niin, kuka on Noora? No, Noorahan on se tyttö, kuka meijät kuuli huutelemassa suomea toisillemme supermarketissa silloin ensmäisellä viikolla. Noora kuttu meät suurlähettilään tykö saunomhan ja siittä se sitte lähti. Nyt pääsemä ihan kunnolla jonku tykö yöksi. Siistiä!

Ja nyt loppu tämä kirjottaminen. Meillä on viimein aurinko tullu takasin tänne Lusakaan ja elämä alkaa taas hymyillä. Niin, että heippa vain ja sumppeja ja terhveisiä ja kaikkea.

MIKAELALLE JA MARKUKSELLE HUIPPUHYVVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ!! toinen täyttää kolme ja toinen kolmekymmentäyk….. tai siis kolme kans. :D

puspus
Make ja Kake

psst. Annethin tänne meän majotuspaikan työntekijöille lahjoja, ko ensmäisen kerran lähimä täältä pois. Siivoojamiehet käyttää edelleen Tele Finland –avainnauhoja ja toinen jopa pyysi samanlaista vaimolleen, ko se oli sitä ihaillu. :) Meillä ei ollu enempää, ko kaks. :/

2 kommenttia:

  1. Haa jätittäkö kokis-ehkäsyn täysin huomioitta 8)
    Oispa lysti olla näkemässä ihan varmasti ihan erilainen show...
    Täällä on kylmä. Mutta ei haittaa! Kesä on jo ihan liian lähellä :| Onneksi enää kaksi työpäivää ja sitten KAHDEN viikon loma !! Suunta ylöspäin ja saletisti natsaa.

    Btw: tiiättekö mikä eläin on vihreä, isosuinen, asuu myös vedessä ja sillä on paljon teräviä hampaita?
    Tino tietää! Sehän on tietenki vihreä hai. Ainiin, ja krokotiili ei sitten ole eläin, se on hammasharja.

    - Jonna -

    VastaaPoista
  2. Onnea esityksiin, kuulostaa mielenkiintoisilta, tärkeää työtä!:) Mikaela kiittää onnitteluista <3 Sanja&Mikaela

    VastaaPoista